SE ALKUPERÄINEN SUOLAINHALAATTORI

Tupakka sisältää eläviä bakteereita

Uuden tutkimuksen mukaan savukkeet sisältävät satoja erilaisia bakteereita ja taudinaiheuttajia, patogeeneja, joilla saattaa olla suurikin rooli keuhkosyövän ja erilaisten hengitysteiden sairauksien synnyssä.

Aiemmin tutkimuksissa on keskitytty lähinnä tupakan kemikaaleihin ja ainesosiin, jotka syntyvät kun tupakkaa poltetaan. Uusi tutkimus, joka on julkaistu Environmental Health News-lehdessä antaa tilanteesta hieman toisen kuvan: tupakan sisältämät bakteerit saattavat olla toinen potentiaalinen syy tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Tutkimus osoittaa, että tupakoitsijat hengittävät keuhkoihinsa eläviä bakteereita; bakteereita, jotka selviävät polttoprosessista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tupakka huomioidaan yhtenä mahdollisena patogeenisten mikrobien lähteenä.

”Pidimme aluksi hulluna ideaa ruveta tutkimaan kaupallisia savukkeita ymmärtääksemme bakteerikantojen monimuotoisuutta,” sanoi Amy Sapkota, joka työskentelee Marylandin yliopistossa epidemiologina ja joka johti tutkimusta. "Olimme yllättyneitä sekä bakteerien määrästä, että siitä, että tupakasta löytyi myös taudinaiheuttajia, patogeeneja. Tupakointi vahingoittaa lähes kaikkia organismeja ihmisen kehossa. Kemikaaleja ja raskasmetalleja, joita savukkeista on löydetty lähes 3000, ja muita pienhiukkasia on pidetty suurimpina syyllisinä mm. keuhkosyövän ja keuhkoahtaumataudin aiheuttajina. Tämän tutkimuksen valossa myös tavallinen kylmettyminen, influenssa, astma tai vaikkapa bakteerin aiheuttama keuhkokuume, voi olla peräisin tupakasta. ”Patogeenien ja bakteerien löytäminen tupakasta on varsin kiintoisaa, koska se antaa uuden selityksen sille, miksi tupakka aiheuttaa, ja on osallisena, niin monissa erilaisissa sairauksissa,” sanoo John Pauly, syöpätutkija Roswell Park Cancer Instituutista., Buffalosta. Myös hän on tutkinut tupakan bakteereja, mutta ei osallistunut tähän tutkimukseen.

On tiedetty, että tupakka-kasvin lehdissä on bakteereita, mutta sitä, kuinka saastuneita ne ovat, ei ole tutkittu. Kukaan ei ole myöskään aiemmin luetteloinut bakteereita, joita savukkeista löytyy. Ei ole myöskään tutkittu sitä, kuinka bakteerit vaikuttavat tupakoitsijoihin itseensä tai passiivisiin tupakoitsijoihin. Sapkota kiinnostui tupakan bakteereista tutkiessaan geenimuunneltujen tupakkakasvien antibiooteille vastustuskykyisiä geenejä. Hän huomasi, että kasvit olivat täynnä bakteereja ja muistaa ajatelleensa: ”jos tuoreessa kasvissa on näin paljon bakteereita, kuinka paljon niitä mahtaa olla siihen mennessä, kun tupakka on korjattu ja siitä on tehty savuke?”

Vastaus oli, että myös savuke on aivan täynnä bakteereita.

Kun savukkeita ryhdyttiin tutkimaan, tutkimukseen otettiin mukaan hyvin tunnettuja savukemerkkejä kuten Camel, Kool Filter Kings, punainen Lucky Strike original ja punainen Marlboro. Erilaisia bakteerilajeja löytyi yli 700. Sapkota arvelee, että tämä on vasta alkua ja erilaisia kemikaalejakin löytyy vielä tuhansia. Eri savukemerkkien välillä ei havaittu olennaisia eroja. Jotta savuke voidaan valmistaa, vihreää tupakkaa, joka sinänsä ei paljoa bakteereita sisällä, käytetään olosuhteissa, jotka antavat bakteereille hyvän mahdollisuuden lisääntyä. ”Sen sijaan, että bakteerit tuhoutuisivat valmistusprosessin aikana, käyminen lisää niiden määrän noin miljoonaan/savuke”, Pauly kertoo. Bakteerit säilyvät hengissä ja säilyttävät myös kykynsä lisääntyä. ”On hämmästyttävää, kuinka elinvoimaisia nämä pienet otukset ovat,” sanoo Sapkota. ”Opimme joka päivä lisää niiden keinoista selvitä hengissä. Tutkijatiimi löysi 15 eri bakteeriluokka ja lukuisan määrän potentiaalisia taudinaiheuttajaorganismeja. Pahimmat löytyneet organismit olivat Acinetobacter-, Bacillus-, Burkholderia-, Clostridium-, Klebsiella- ja Serratia-ryhmien bakteerit. Löydettiin myös Pseudomonas aeruginosa-mikrobeja, jotka aiheuttavat 10 % sairaalatartunnoista Yhdysvalloissa. Lisäksi löydettiin Campylobakteereja, Enterococcusta, Proteusta ja Staphylococcusta. Sapkota on huolissaan siitä, kuinka paljon taudinaiheuttajia savukkeissa on. Mikrobien tiedetään aiheuttavan akuutteja hengityselinsairauksia, sekä lisäävän kroonisten vaivojen, kuten syöpä ja neurologiset häiriöt, riskiä. Tulevaisuuden tutkimukset tulevat kuitenkin paljastamaan, mikä rooli ja osuus savukkeiden bakteereilla on näissä sairauksissa. Koska tupakoitsijat hengittävät sisäänsä eläviä bakteereita, se lisää erilaisten keuhkosairauksien, kuten esim. keuhkoahtauma, mahdollisuutta ja sillä saattaa olla yhteys myös kasvaimien kehityksen alkamiseen. Paulyn mukaan myös endotoksiset, eli kuolleet bakteerit, voivat aktivoida syöpäsoluja. Hän sanoo myös olevansa huolissaan siitä, kuinka erilaiset kemikaalit ja bakteerit voivat yhdessä edistää pahanlaatuisten solujen syntymistä ja lisääntymistä. Tässä vaiheessa tutkimusta ei kuitenkaan voida syyttää pelkästään savukkeista löytyneitä bakteereita ja patogeeneja ihmisen sairauksista. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko savukkeissa bakteereita ja jos on, niin minkälaisia. ”Organismit ovat olemassa. Nyt on vain kysymys: mitä ne tekevät?” sanoo Sapkota.

Lähteet: Scientific American
Aamulehti (24.11.2009)

Osta tarjoushintaan verkkokaupastamme

ⓘ Suolaterapian vaikutukset

Vaikutusmekanismit ovat kaikissa suolaterapia-menetelmissä (suolaluola, suolakammio, suolainhalaattori, suolasumutin, Suolapiippu) samat. Terapeuttinen vaikutus perustuu kuivaa suolaa sisältävän aerosolin hengittämiseen. Suolahiukkaset, joiden koko on 1-5 µm, voivat tunkeutua keuhkojen syvimpään osaan ja poskionteloihin. Kun mikrohiukkaset pääsevät hengityselimiin, ne liukenevat hengitysteiden epiteelin peittävään limakalvoon. Tärkeimmät suolan vaikutukset keuhkoputkijärjestelmälle ovat erityksen stimulointi, viskoosisten eritteiden poisto, tulehduksen estäminen, yskän ärsytyksen vähentäminen ja limakalvojen puhdistaminen.